Witaj,  Zarejestruj   |  Zaloguj
Nasza społeczność

Logowanie

GDZIE JESTEŚ:  eKULTURALNI    Strona główna  strzalka  Artykuł w gazecie

Dodany przez: ryszawa  
 Data Publikacji: 03.11.2016, godz. 18:09 • Ranga (1354) • Wyświetleń 1354
Leczo jest szybką i prostą potrawą, którą rozgrzejecie się w chłodne jesienne dni. Można do niego dodawać różne składniki, ja ostatnio miałam kurczaka, ale wegetarianie mogą zamiast niego dodać np. cukinię. Dobrze sprawdzą się również pieczarki. Leczo podałam z ryżem, ale można je zjeść również z chlebem czy makaronem.

Składniki:

 

- pierś kurczaka

- cebula

- 2 pomidory

- 1 czerwona papryka

- 2-3 ogórki kiszone

- puszka groszku

- koncentrat pomidorowy

- przyprawy (sól, pieprz, ziarenka smaku, curry, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, majeranek)

 

Sposób przygotowania:

  • Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w paseczki lub kostkę, a następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
  • Do kurczaka dodajemy cebulę, doprawiamy, a gdy pierś będzie w pełni usmażona dolewamy wodę.
  • Z pomidora pozbywamy się skórki, a następnie kroimy w kostkę, podobnie tniemy ogórka oraz paprykę. Groszek odcedzamy. Całość dodajemy do lecza. 
  • Na koniec dokładamy koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykrywką około godziny.
  • W razie potrzeby dosalamy. 
  • Możemy podać z ryżem, kaszą, makaronem lub chlebem.

od dnia 01-12-2012


eKULTURALNI W LICZBACH

publikacji: 11314
obrazów: 7603
nagrań wideo: 99

Liczba odwiedzin: 2384867

KONTAKT Z REDAKCJĄ

 

Portal Społecznościowy eKulturalni.pl

pl. Jagiellończyka 1

82-300 Elbląg

tel.: 55 611 20 84

fax: 55 611 20 60

 

Wydawca:

Centrum Spotkań Europejskich

"Światowid"

pl. Jagiellończyka 1

82-300 Elbląg

tel.: 55 611 20 50

fax: 55 611 20 60

Redakcja:

redakcja@ekulturalni.pl

tel.: 55 611 20 70 Administrator:

adm@swiatowid.elblag.pl  

 

Projekt dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007 - 2013 

oraz budżetu samorządu województwa warmińsko - mazurskiego.