Witaj,  Zarejestruj   |  Zaloguj
Nasza społeczność

Logowanie

GDZIE JESTEŚ:  eKULTURALNI    Strona główna  strzalka  Artykuł w gazecie

Dodany przez: ryszawa  
 Data Publikacji: 11.03.2016, godz. 13:34 • Ranga (2018) • Wyświetleń 2018
Mięso mielone w zupie? Tak, meksykańskiej!
Składniki:
- ok. 0.5 kg mięsa mielonego
- 2 małe cebulki lub jedna średnia
- 3 papryki w różnych kolorach 
- puszka kukurydzy
- puszka białej fasoli
- puszka czerwonej fasoli
- 2-3 ogórki konserwowe
- kostka rosołowa
- przecier pomidorowy
- pieprz
- sól
- papryka słodka i ostra
- czosnek (opcjonalnie)
- groszek (opcjonalnie)

 



Sposób przygotowania:
 

  • Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju
  • Gdy się zeszkli dodać mięso mielone i doprawić pieprzem i solą
  • Po usmażeniu całość przenieść do garnka i dodać pokrojoną paprykę i ogórki oraz odcedzoną kukurydzę i fasolę (można też dorzucić groszek)
  • Fasolę można samodzielnie ugotować wtedy na pewno będzie się mniej rozpadać, ale puszka jest dobrą opcją dla leniuchów ^^
  • Całość zalać wrzątkiem i dodać kostkę rosołową (należy pamiętać by wody nie było zbyt dużo ponieważ zupa ma być gęsta. Jeśli jednak komuś omsknie się ręka można dodać odrobinę rozbitej z wodą mąki)
  • Po ok. 15-20 min gotowania dodać koncentrat, pieprz, sól, paprykę słodką i ostrą (nie żałować sobie przypraw ponieważ zupa powinna być pikantna)
  • Można również dodać przeciągnięty przez praskę czosnek. Według mnie zupa wtedy zyskuje dobry smak

 

 

Prosty, szybki i łatwy przepis na sobotni obiadek  ;)

 

PODPIS

od dnia 01-12-2012


eKULTURALNI W LICZBACH

publikacji: 11276
obrazów: 7571
nagrań wideo: 99

Liczba odwiedzin: 2296624

KONTAKT Z REDAKCJĄ

 

Portal Społecznościowy eKulturalni.pl

pl. Jagiellończyka 1

82-300 Elbląg

tel.: 55 611 20 84

fax: 55 611 20 60

 

Wydawca:

Centrum Spotkań Europejskich

"Światowid"

pl. Jagiellończyka 1

82-300 Elbląg

tel.: 55 611 20 50

fax: 55 611 20 60

Redakcja:

redakcja@ekulturalni.pl

tel.: 55 611 20 70 Administrator:

adm@swiatowid.elblag.pl  

 

Projekt dofinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007 - 2013 

oraz budżetu samorządu województwa warmińsko - mazurskiego.